Na het jarenlang verzorgen van slaaptrainingen voor GGZ-patiënten, hebben wij in 2019 de stoute schoenen aangetrokken en zijn we samen ZZZlaap begonnen. Onze passie om iedereen van een goede nachtrust te voorzien reikt namelijk verder dan de GGZ en verder dan de hoeveelheid mensen die we zelf kunnen behandelen. Tijd dus om onze kennis te verspreiden. 

Onze droom
Wij dromen ’s nachts over hoe fijn het zou zijn als iedere gezondheidszorg professional kennis heeft over slaap en deze ook nog kan vertalen naar gerichte adviezen… Over hoe fijn het zou zijn als we bedrijven kunnen adviseren over het gebruik van licht, het indelen van roosters (zeker in geval van nacht- of wisseldiensten)… Over hoe we lezingen kunnen geven op scholen en bedrijven om deze belangrijke kennis ook bij de (nog) gezonde mens over te brengen… En over het laagdrempelig en preventief helpen van mensen met (beginnende) slaapproblemen, ook buiten de specialistische zorg…

Onze werkwijze
Het behandelen van mensen met slaapproblemen, zo hebben wij door de jaren heen ondervonden, gaat verder dan het doorlezen van een CGT-i protocol of het opsommen van regels rondom slaaphygiëne. Er is kennis nodig van de slaapmechanismen, begrip voor de cliënt en overtuigingskracht om de cliënt te motiveren de adviezen in de praktijk te brengen. En bovendien is geen casus hetzelfde. Daarom vullen we onze trainingen en cursussen niet alleen met theorie, maar ook met praktijkvoorbeelden en oefeningen.

Als beginnend bedrijf opereren we nog niet vanuit een eigen vestiging, maar dat maakt ons juist zo flexibel. Het is voor ons geen probleem om trainingen op locatie te verzorgen: wij zijn namelijk niet gebonden aan een pand. Dus incompany trainingen, lezingen of workshops bezorgen wij in deze moderne tijd gewoon aan huis (niet 24/7, wij slapen ‘s nachts). Voor de overige trainingen huren we verschillende ruimtes, doorgaans in de regio Den Haag.

Nieuwsgierig naar wie WIJ zijn? Hieronder stellen we onszelf aan je voor…


Cyntha Bogaart

Ik ben Cyntha Bogaart, 32 jaar oud en gepassioneerd psycholoog met een voorliefde voor het helpen van mensen met ernstige psychiatrische problematiek. 
Als ervaringsdeskundige op gebied van slaapklachten heb ik mij lang overgeleverd gevoeld aan mijn eigen slechte slaap.

Vele onderzoeken en helaas ook slechte adviezen volgden, maar een oplossing bleef uit. Tot ik als psycholoog op een afdeling voor chronobiologie kwam werken waar ik veel leerde over de werking van slaap en de psychologische behandeling hiervan.
Daar heb ik geleerd dat ik zelf de nodige controle op mijn slaap-waakritme kan terugkrijgen en ben ik een geoefende slaper geworden. Deze kennis deel ik als psycholoog en slaapexpert graag met mijn deelnemers in de slaaptraining.

De slaaptraining die ik geef binnen de GGZ richt zich op patiënten van vele afdelingen en dat is niet voor niets. Een verstoorde slaap kan heel ontregelend zijn (dat ondervind ik regelmatig zelf) en daarom vind ik het van belang dat er aanvullend op behandelingen (zowel van lichamelijke als psychische aandoeningen) aandacht is voor een goed dag-nachtritme.

Met de oprichting van ZZZlaap wil ik mijn kennis daarom graag grootschalig verspreiden om op die manier een bijdrage te leveren aan een prettige slaapbeleving en een betere gezondheid voor iedereen. 

Els van der Pennen

Ik ben Els van der Pennen, moeder van twee zoons, woonachtig in Den Haag en werkzaam als psycholoog en slaapexpert.
In 2008 startte ik op mijn werk -deels per toeval- met het geven van een Slaaptraining aan een groep patiënten. Ik heb het thema slaap sindsdien nooit meer losgelaten.

Allereerst werd ik met mijn neus op de feiten gedrukt: ik wist toch niet zoveel over slaap als ik dacht… Bovendien was ik verrast en geraakt door de hevige slaapproblematiek van de deelnemers en de ingrijpende invloed hiervan op hun leven. Ze hadden vaak alles al geprobeerd om de slaap te beïnvloeden. Ze waren wanhopig. Daarom was ik zo onder de indruk van het effect van de training op hun: ze voelden zich niet langer overgeleverd tot een slechte slaap. Ze kregen een gevoel van controle. Door de spelregels van de slaap te leren kennen, hun eigen gebruiksaanwijzing met betrekking tot de slaap te schrijven en daardoor geïnformeerde keuzes te kunnen maken, kregen ze grip op de slaap. Binnen enkele weken: fan-tas-tisch! Dat houdt mij enthousiast en gepassioneerd over slaap. Ik wil mensen blijven voorlichten en trainen als dit het resultaat kan zijn.

Maar… mijn wens gaat verder dan dat. Er kampen zo ongelofelijk veel mensen met slaapproblemen dat het onmogelijk is om een groot deel van hen zelf te begeleiden. Jammer genoeg weten hulpverleners vaak te weinig over slaap om een gedegen behandeling voor slaapproblematiek te bieden. Daarom ben ik samen met Cyntha Bogaart ZZZlaap gestart. We richten ons op het opleiden en trainen van professionals, zodat zij op hun beurt mensen met slaapproblemen adequate zorg kunnen bieden, net zoals wij dat vanuit ZZZlaap doen. Het lijkt me heel mooi als iedereen met een slaapstoornis/ slaapprobleem zich tzt kan aanmelden voor een passend traject in hun eigen regio. ZZZlaap lekker!